? ??????????????Glowing Nights? ????? ?? ???Rating: 0.0 (0 Ratings)??4 Grabs Today. 3707 Total Grabs. ????
??Preview?? | ??Get the Code?? ?? ????1?? ?????Pink Burn? ????? ?? ???Rating: 4.7 (47 Ratings)??4 Grabs Today. 7172 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????Spatial BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Friday, October 16, 2009

Picasa

picasa...satu lagi perkara baru yang saya pelajari...picasa amat berguna terutamanya bagi saya yang suka sangat bergambar....=)

nak edit gambarblh...nak baiki gambar blh...dan banyak lagi...bagi saya paparan picasa amat mesra pengguna dan begitu mudah untuk menggunakannya...

Fungsi picasa yang paling menonjol berbanding perisian lain adalah ia dapat memaparkan kesemua foto yang terdapat dalam komputer kita dalam satu muka surat sahaja.Kita cuma perlu skrol dari atas sampai ke bawah untuk melihat ke semua imej tersebut.

Picasa juga turut mempunyai fungsi pengubahsuaian imej yang asas seperti crop, rotate, dan red eye correction. Apa yang menarik tentang fungsi pengubahsuaian dalam Picasa ialah, imej asal tidak terjejas. Pengubahsuaian hanya berlaku dalam Picasa sahaja, melainkan jika anda memilih untuk mengubah imej asal itu sekali.

Ada lagi ciri-ciri menarik dalam Picasa:

  • Tandakan foto kegemaran dengan bintang. Dengan ini, anda boleh melihat koleksi foto anda yang terbaik dengan mudah
  • Buat album untuk kategorikan foto – foto anda. Satu gambar juga boleh berada dalam banyak album, tanpa menggunakan lebih ruang dalam hard disk.
  • Eksport gambar – gambar pilihan ke folder lain. Ini berguna apabila anda hendak salin foto – foto yang telah diubahsuai ke dalam folder lain, tanpa menjejaskan imej asal.
  • Fungsi butang ‘hold’ sangat berguna apabila memilih gambar. Ia mengelakkan anda tertinggal gambar apabila membuat pilihan.

Image Hosted by ImageShack.us
Contoh kolaj yang dihasilkan menggunakan picasa

0 comments: